Op Facebook circuleert het verhaal dat het twee keer koken van water schadelijk voor de gezondheid zou zijn. Dit zou er mee te maken hebben dat de samenstelling van water verandert wanneer het gekookt wordt.

Klopt dit verhaal?
Feit is dat ons drinkwater lage doseringen bevat van gevaarlijke stoffen zoals arsenicum, nitraten en fluoride. Ondanks het feit dat nitraat bijvoorbeeld kanker kan veroorzaken, zijn de doseringen in kraanwater echter zo laag dat er pas na het drinken van enorme hoeveelheden, gezondheidsproblemen zouden kunnen ontstaan. Ook de hoeveelheid arsenicum in ons drinkwater is zo klein, dat pas na het dagelijks drinken van 10.000 liter kraanwater de gezondheid in gevaar komt.
Natuurlijk is het zo, dat door verdamping de hoeveelheid van deze schadelijke stoffen toeneemt. Bij twee keer koken verdampt er twee keer water en neemt de hoeveelheid dus extra toe. Maar zoals hierboven al uitgelegd; dit zal niet leiden tot verontrustende hoeveelheden schadelijke stoffen.
Wel is het zo dat als je water twee keer kookt, je de zuurstof en stikstof uit het water haalt. Er ontstaat dan een “platte” smaak. Het is dus wel degelijk aan te raden om theewater maar één keer te koken.

Overigens is het zo dat voor bepaalde theeën het water helemaal niet gekookt moet hebben. Bij witte thee volstaat een temperatuur van 70 graden en bij groene thee een temperatuur volstaat een temperatuur van 80 graden. Op onze theeën staat altijd aangegeven wat de temperatuur van het water moet zijn.